Testimonials

Naam: Sepp

Leeftijd: 24

Gestart met PronoKal op: 2/11/2016

Gestopt met PronoKal op: 29/3/2017

Startgewicht: 120 kg

Gewicht na afronden PronoKal: 85 kg

Huidig gewicht op 02/05/2018: 95 kg

Vanaf wanneer merkte je dat je overgewicht had?

Al van kinds af was ik te zwaar. Toen ik aan de hogeschool ging studeren, is dit echter veel erger geworden. Ik had al verschillende diëten geprobeerd, zelf één met infrarood, maar niks kon ik echt volhouden. Ik denk dat ik toen niet genoeg doorzettingsvermogen had om het tot een goed einde te brengen.

Hoe voelde je je bij je uiterlijk vóór je vermagerd bent en is je gevoel nu anders?

Vroeger voelde ik me niet goed over mijn uiterlijk. Mijn hobby is duiken met als gevolg dat we wekelijks trainen in het zwembad en dat ik me ook vaak samen met meerdere mensen moet omkleden. Ik liet het niet echt merken, maar ik schaamde me op die momenten wel over mijn lichaam.

Iets waar ik ook last van had, was dat ik het heel te tijd warm had. Zelfs wanneer het buiten vroor, deed ik een korte broek aan. Je kunt je voorstellen dat dit in de zomer niet leuk was! Hier heb ik nu ook veel minder last van. Het klinkt raar, maar ik ben blij dat ik het ook eens koud kan hebben.

Nog een voordeel: ik heb veel minder last van knieën nu ik 25kg minder moet meedragen. 

Wat heeft je ertoe aangezet om te vermageren en waarom koos je voor PronoKal?

Mijn overgewicht bleef erger worden en ik kreeg het er mentaal toch moeilijker mee. In de duikclub was een nieuw lid gekomen en zij vertelde me dat ze voor PronoKal werkte. Ik zag het wel zitten om deze methode te proberen en zo ben ik er mee begonnen. Het feit dat zij me zo goed kon opvolgen, maakte ook dat ik het volhield. Wat me ook extra doorzettingsvermogen gaf, waren de mensen die me niet echt steunden en dachten dat het me nooit zou lukken. Het gaf me motivatie om hen ongelijk te bewijzen en door te zetten.

Hoe was je ervaring tijdens het volgen van PronoKal?

In het begin voelde ik me wel af en toe slecht, wat denk ik komt omdat je moet ‘afkicken’ van de ongezonde voedingsmiddelen. Ik wist dat dit de eerste dagen kon voorkomen en dat dit erna beterde. Ook de smaak van de producten moest ik leren kennen, maar eens ik wist welke smaken me bevielen, kon ik echt lekkere maaltijden met de producten maken.

Wat ik het moeilijkste vond (en waar ik nog steeds op moet letten), is dat ik 6 keer per dag moest eten. Doordat ik een zeer drukke job heb, vond ik het moeilijk om steeds de tijd te nemen om iets te eten. Dit is iets waar ik dagelijks nog op moet letten en er zijn nog dagen dat ik mezelf betrap dat ik een maaltijd overgeslagen heb.

Net na het afronden van PronoKal, toen ik 85kg woog, merkte ik dat dit gewicht iets te laag voor mij was.  Ik heb een redelijk zwaar fysiek beroep en had soms de fut niet om te werken. Wanneer ik een fysiek zware job moest uitvoeren, voelde ik me echt heel zwak. Ik ben nu terug iets bijgekomen en merk dat dit het goede gewicht is voor mijn lichaam. 

Wil je dan graag je gewicht nu stabiel houden?

Ik voel me nu goed in mijn vel, maar zou toch terug graag naar 90kg gaan. Ik zorg ervoor dat ik qua eten zo veel mogelijk de gezonde keuzen maak, maar geef me af en toe ook ruimte om eens te ‘zondigen’. Daarnaast is het drinken van voldoende water ook iets waar ik goed op let.

Je bent nog jong en houdt af en toe ook wel van feestje. Hoe ben je daarmee omgegaan tijdens het volgen van PronoKal? 

Op zich had ik daar weinig problemen mee. Ik heb PronoKal gevolgd in de Kerstperiode en ook mijn verjaardag valt tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Ik heb telkens zelf mijn eten op voorhand gemaakt of zorgde ervoor dat er iets voorzien was dat ik mee mocht eten met de rest van de familie. Ik heb bij zo’n gelegenheden wel een PronoKalproduct vervangen door vlees of vis.

Toen ik in fase 4 zat, ben ik op skivakantie geweest en ook daar kon ik de fase goed volgen. We zaten op een appartement dus kon ik daar mijn eten maken. Ik kan alles wat ik nodig had aankopen in de winkel en terwijl de rest broodjes smeerde voor ’s middags, maakte ik mijn slaatje klaar. Als tussendoor at ik vaak de broodstengels van PronoKal in combinatie met een appel. Deze at ik op terwijl we op de lift zaten of even rustten. We zijn ook een aantal keer in een hutje op de piste gaan eten en daar kon ik een salade nemen en liet ik liggen wat ik niet mocht eten.

Oké, ik kon geen alcohol drinken tijdens de feestdagen en de après-ski, maar ja, voor die ene periode in je leven dat je wil afvallen moet je maar op de tanden bijten en je aan de regels houden vind ik.

Op welke manier heb je je levensstijl aangepast tegenover vroeger?

Ik eet veel minder en veel gezonder dan vroeger.  Vroeger kon ik grote porties eten en vond ik het soms moeilijk om te weten wanneer ik voldoende gegeten had. Ik had vaak een overvol gevoel. Ook mijn keuzes waren zeker niet de beste en er stond veel fastfood op het menu. Daarnaast dronk ik veel frisdrank.

Dit zijn allemaal dingen die ik veranderd heb. Ik eet veel minder en luister goed naar mijn lichaam om te weten wanneer ik voldoende gegeten heb. Ik eet ook veel gezonder dan vroeger. Op mijn vroegere job nam ik ’s middags steeds een slaatje mee naar het werk of koos ik voor veel groenten wanneer ik in het bedrijfsrestaurant at. Op werkvlak heb ik nu de keuze gemaakt om als zelfstandige verder te gaan, dus ik denk wel dat het een grotere uitdaging gaat zijn om ’s middags een salade mee te nemen. Ik drink veel meer water en beperk de hoeveelheid frisdrank. Als ik frisdrank neem, is het ook vaak de light- of zerovariant.

Buiten het wekelijks trainen in het zwembad en duiken in het weekend, deed ik niet veel van beweging. Heel vroeger had ik ook niet zo’n actieve job zoals nu. Dat vind ik wel handig nu, mijn beweging zit ineens in mijn job geïntegreerd.

Iets waar ik nog aan kan werken, is mijn alcoholgebruik. Dit zou ik nog minder moeten drinken en daar maak ik nu ook een aandachtspunt van.

transformation

Deze resultaten kunnen verschillen per persoon, afhankelijk van het niveau van betrokkenheid en de persoonlijke inzet voor de PnK®-Methode.

Wil je graag gewicht verliezen?

Naam*

Telefoon*

E-mailadres*

Postcode + Woonplaats*

Huisarts

Postcode + Woonplaats huisarts

Vraag*